20180812-13 香港至青森日記



事前準備係藍十字,今年保費貴咗啲。8月12日下午4點零鐘到機場Terminal 1 接機大堂A16 counter攞WIFIBB蛋,點解用佢,純粹鍾意試嘢。今次減到137蚊10日,so far so good,掋玩。不過論方便,始終用sim卡好,唔使又多樣重嘢又要叉電又要按金1K,下次會試自由鳥遨遊SIM


正想話wifibb個map其實唔太清楚,去到都要搵,諗住搵個香港機場map方便大家,唔搵尤自可,一搵真係把幾火,要幾難睇有幾難睇,紅圈位置我估係啦吓,有錯唔好打面。


時間尚早,自然去lounge觀光一吓,話說我拎住張priority pass幾年都冇乜點用,呢個喺terminal 2嘅lounge係第一次。


然後估唔到咁啱撞到同學仔嚟開機場~


坐UO622 18:05 香港 至23:15 羽田,自然地delay你啦,hkexpress app係冇提的,只有機場app有。(另,hkexpress web page做唔到online checkin,唔知點解,但佢個app又可以,跟住發現有做internet checkin條隊短好多好多,而且快好多~)


又係遠到喊嘅202出發,不過雞髀仔開心,亞媽就開心~


唔知佢delay,事先叫咗2個焗豬扒飯,1個牛肉飯,係size細少少,味道出奇地唔差。


用嘅係HK Express U-FLY,估佢實DELAY架喇,諗住懶醒book機場入面酒店,點知低b的我冇諗清楚,第一次羽田落機,book咗國內機terminal 2 間東急excel,之後自然要等shuttle轉返去國際幢。人行要30分鐘呀,唔好學我咁豬兜,要BOOK都要ROYAL PARK呀。豬兜的事陸續有來~


睇乜都冇用,去到都成點,乜SHUTTLE都冇曬。


唔講唔知,以往的士明明600-660起跳,上車竟然490,司機話年半前左右只係減個minimum,過咗個費用就不變,最後搭咗2250YEN由國際幢搭返去酒店。


酒店正常開到喼,補眠一陣冇要求。

8月13日

由於飛機又冇JR PASS咁掋,但佢預約席又低B地只能早一晚9:00PM前人肉出現去攞飛,咁結果就梗係要一朝早去排隊。而國內機TERMINAL 2係冇得換PASS的,又要搭返shuttle bus去國際幢喇。然後…


開6:45AM,7點到已排長龍,條隊企10分鐘都冇郁過,仲寫明只能換PASS,不能BOOK車位,建議你搭去MONORAIL總站浜松町就可以訂埋預約席云云(留意JR PASS包埋MONORAIL的,咁而家就要自費位位490搭去浜松町)


懶得又排多次隊,於是自費…7:35左右去到就發現佢係開8:00AM嘅,HOMEPAGE有講,但我本來冇諗住喺度換嘛。咁咪再自費搭去東京站,山手線啫,3條友比多幾百YEN好過咁遲。


終於到,東京站人都唔少,諗住又瀨嘢,但好在效率唔低,我哋趕到JR東北新幹線 はやぶさ5号 新函館北斗行(8:20am),只可惜遇啱8月13日-19日的お盆,全日FULL咗只可以企位。


正式悶到抽筋…係悶到拉筋,車上有嘢食嘢飲醫肚有廁所。


連呢啲都影?係,資訊是我的賣點,哈哈。


到喇,早排係睡魔祭,所以周圍都係呢啲嘢~


日航酒店放低嘢,跟住仲有時間。


補:日航酒店啲guide booklet其實做得幾靚幾唔錯,禽日睇返酒店外面呢舊嘢,原來係1984年青森嘅水喉水係全國最好飲攞奬,德國雕塑家Gerd Knapper造嘅紀念碑。(入面仲有介紹歷史、輕津工藝等,我哋呢啲淺度急行遊~哈哈)


行經物產館,去車站食嘢。


睡魔之家


好一般~


食完喺青森站訂埋之後嘅指定席,有得坐喇。


跟住搭青い森鉄道去浅虫溫泉站嘅浅虫水族館,係個好偏僻嘅地方,唔好以為有條溫泉大街。


買咗3館共通券~


水族館比想像中嚟計都唔算細同幾多嘢睇,又有採珠體驗同好近睇到海豚。


大概4點回程,鄉郊嘅風景~


青森車站又唔少歷史照片。


跟著梗係忍唔住試蘋果批。


蘋果,周圍都係蘋果。


八甲田丸係架退役嘅青(森)函(館)連絡船


入面有好多嘢睇,包括重現百幾年前嘅青森市場嘅模型


同埋成架船都係參觀部份


甲板風景~


然後再去返アスパム青森物產館,一次過買咗萬幾YEN手信,點知回港都好似唔多夠,要去樂天補貨。頂層自然又係360度觀景台。


本來諗住喺度食埋有景飯,薯自然唔like又魚又海鮮嘅鄉土料理,於是去返連鎖店山內農場。估唔到最好食係麵屎同青瓜。


比起雞,呢個都好味,但香港嘅蠔餅更好味。

好眼瞓,返酒店,房間冇特別冇影,都有3張床唔算細的。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s