18年8月14日白神山地及蘋果公園



8月14日,朝早起身自然係醫肚,相信青森市其實唔多酒店有比較大型嘅早餐buffet。


選擇都ok,雖然唔算話好多款。之後睇返佢哋好多自家製醬料或配菜,總括係每款都幾好味。


兼且有曬證書,主廚高橋寿幸仲係青森食命人咁話,畀你食之餘仲關心食品安全,你嘅健康等等。


然後先到酒店行兩分鐘到嘅ニッポンレンタカー 青森駅前攞車,改為1300cc,驚行山路太慢。好普通嘅日產5人車喺好好天氣底下~


大家已經習慣雞髀係人肉佈景版,:) 10點到白神山地(1993年同屋久島一樣為日本首次被登錄自然遺產,好大,仲有出產強發酵力有特別風味嘅白神酵母,森林步道內生長著完全不受人為影響,樹齡超過200年的大山毛櫸)其中一個白神之森遊山道遊山。呢個設施畀人入山前登記,跟住會畀個牌仔你,我諗佢每日收山前會登記返有冇邊啲人未返要入去搵。


仲有行山棍(斷估都係山毛櫸木,好輕身好硬淨)同紙扇(驅蚊蟲)供借用,明明帶咗蚊怕水嚟,但又唔記得放咗入喼冇拎出嚟用。


入面好易行,行幾次「山」都發覺日本啲山路係舖排好曬,冇香港啲咁原始,比較有主題公園feel,但又確係較適合小朋友。有好多唔同種類植物呀、菇,雀仔聲多蟬聲多,但真身就少見,可能我哋唔係真係咁多時間慢慢捕佢。全程空氣好新鮮,唔算太熱但就真係勁多蚊,追到我行得好快。


兼且真係有熊出沒的。


全程都好舒服,好青色森林。


行完自然就係又係賣店,呢個設施冇餐廳,不過都唔會冇嘢賣。


又買咗枝棍、毛公仔同埋個好好聽嘅鈴鐺。


走馬看花行個零鐘就出發去弘前,途經好多人排隊嘅農園,乜事呢?入去望望,應該係青森岩木山高原一帶特產嶽きみ粟米,難怪咁多人揸車嚟買,唔執輸買咗幾條煮熟嘅,甜度比超甜粟米仲要高,必試,薯食完要再翻兜。佢繼續做最愛做嘅事,買生果、拎生果同埋食生果嘅頭兩步曲,我只愛第三步。青森嘅蜜瓜,名不經傳,但有料到,CP值高。相比之下,有名嘅蘋果好食同難食之間冇日本瓜同其他地區產蜜瓜果個差別咁大。


好快去到弘前蘋果公園,呢個係toilet嚟。


真身是咁的~


呢隻有蘋果嘅郵筒係青森周圍都有架,唔係呢度獨家。


未摘得蘋果,先光顧蘋果產品。


試飲カネショウ蘋果醋好好味,但太重又唔想宅急便,買咗最左手邊獨立包裝嘅算。睇返網站原來就係用白神酵母加木桶釀造,正!


呢位金仔係中朝混血,佢問「我可以說中文嗎?」,咁你講啦,唔通同我講北朝鮮話咩,HAHA。btw佢態度係好nice,不過有日本人嘅死板同中國人嘅少少求其。
事緣係咁嘅,蘋果摘到先畀錢買,其實呢度呢蘋果唔係特別好食,冇JAL CITY啲果汁咁甜,斷個買,5個376 yen,我以為冇咪畀380yen,點知cashier一打完我就搵到6yen,但對方話打咗單堅持要找我4YEN,…一個高級少少埋嚟叫對VOID單再改,我唔想為難佢咪拎返10YEN出嚟算,冇所謂。忍唔住同金仔講10找4同6咪一樣,而家佢收完376,再收10找4,咪錯咗,佢得個笑字。我問你部收銀機最尾多咗6yen有冇問題架,佢又話OK嘅,咁就算了。ANY肥,聽到佢話呢度好少大陸團,反而台灣人同港人較多,未淪陷都係好消息。


蘋果唔係向下摘,係向上托嘅,咁先有柄。

好,下篇再續~

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s