8月15日十和田湖、奧入瀬溪流及星野奧入瀬溪流酒店



開始失憶,8月15日朝早起身,梳洗完喺石場旅館食早餐,有STAFF入嚟裝飯,知我哋唔食魚,最後仲換咗少少生果畀我哋。


然後出發去十和田湖,其實預咗唔會太多嘢睇,天陰陰。


途上嘅一啲風景,即使天陰,喺呢邊揸車依然舒服。


到咗個湖,有幾隻鴨仔,忍手唔改色,原圖上~


另一邊,亦有觀光遊覽船,不過今次冇搭。


出面嘅乙女の像,唔知點解出名,可能純地標。


向森林方向就係十和田神社,我呢啲俗人都係影吓相,買吓御守當手信。


好誠心求子女嘅人士~


嗱,樹呢就唔係度度有…尤其咁鬼大棵,所以喺青森見親都要影。就喺神社隔離。


中午就去返展望餐廳賣店,食個飯買吓無謂手信仔。我覺得叻咗㗎喇,近年去日本,好多嘢都忍到手,尤其得意小擺設類,都會買送咗畀人就算,自己可能整個旅程幾件,而唔係每個景點死都要買一樣。不過…可能雞髀仔已經幫忙做咗呢樣嘢,佢見乜就話買乜,結果,可能仍然係每個景點佢都有手信。盡量控制佢唔好買啲毛神神嘢。


天氣好的話,應該ok。


好早就離開十和田湖,向旅行重點出發。


開頭研究曬點泊車,點行,但實際上只要有避車位,又唔係泊太耐,都可以沿路停,行一陣揸一陣咁。


沿途即使只係溪流同樹、石之類,但地理位置唔同、水深唔同、陽光、植物之類,出嚟好多唔同效果。所以點行都影唔曬,enjoy吓就好,去到酒店有攝影師岩木登寫真集,全彩色百景書、植物圖鑑等等賣,唔貴,睇唔曬睇書就夠。原來冬天都有嘢睇呢,不過應該都未必會冬天嚟睇果啲紫色嘅果實。


只係揀少少放上嚟,呢個係其中一個出名嘅瀑布-雲井之滝。


又嚟到另一重點,全旅程最貴嘅星野奧入瀨溪流酒店,包一泊兩食。


Lobby設計都幾懷舊,當時都唔少國內人士CHECKIN,亦有STAFF識普通話,好似係,反正我唔會同佢講普通話啦。


CHECKIN略為特別之處,就係客坐喺SOFA,STAFF過嚟跪喺度幫你,咁山長水遠嚟到可以坐喺度等入房自然爽。


我哋房間直頭係LOBBY果層,對正賣店,出門右手邊直去已經係露天溫泉。係方便,不過都驚嘈,但好彩住呢間嘅似乎都相對靜。房間普通舒適,有張按摩椅,有幾罐蘋果汁同一啲蘋果零食咁。


都係LOBBY~


岩木登作品展~


晚飯同早餐都係APPLE KITCHEN。


蘋果全部都係蘋果~


仲有青森県難得見到嘅人山人海,又係果句,除咗相對地靜,國內人士喺呢度食嘢都相對地比較有禮。anyway,整體比例係日本人較多。


坦白講,質素其實唔係超好果隻,但都比一般好一啲,選擇唔係話好多,但夠。亦有蘋果汁任飲,蘋果軟雪糕、蘋果批等。滿足了~


食飽飽浸溫泉?係就係,不過做少少暑期作業先~ 哈哈。雖然係8月,呢度天氣算涼涼哋,所以呢晚印象中係幾舒服地浸咗個溫泉嘅。同事話,其實有得搭shuttle去遠少少嘅露天浸,不過佢話好趕唔relax,唔去好過去咁話,咁就算了,都懶得郁。


最後,有人又嘆按摩椅又宵夜咁,睇吓呢隻仔,真開心。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s