DIY請菲律賓姐姐全攻略


每幾年又要搞搞,成日唔記得,方便自己:
我好彩,首次聘請係朋友完約嘅,佢搞曬。而家佢唔做喇,又搵到個啱啱完約嘅朋友嘅朋友畀我。

原來呢度好詳細有講

文件:-

  • ID407 僱傭合約一式4份 (由入境處取得)
  • 舊的ID407僱傭合約一張 (首次聘用唔使)
  • ID988A 從外國受聘來港家庭傭工簽證(由菲律賓請過嚟)
  • ID988B 從外國聘用家庭傭工申請表格(喺香港請完約/斷約)
  • OFW Information sheet(姐姐填)
  • BM (Balik-Manggagawa) Online登記 – 教學影片(姐姐識搞)
  • ID407E 終止外籍家庭傭工僱傭合約通知書(僱主同而家姐姐要簽,用作知會入境處而家姐姐已終止合約)(新姐姐同佢原僱主都要簽一份)
  • 僱主及外傭身份証
  • 外傭有效的護照及簽証
  • 僱主地址証明 (適用於新合約的地址與舊合約不同)
  • 僱主財務証明(不少於18萬港幣)(稅務局發的繳稅通知/銀行近3個月顯示自動轉賬的月薪/公司出的3個月薪金通知salary statements/slips)如前三項不符,亦可以不少於35萬銀行儲蓄作證明)
  • 菲律賓領事館及入境處只接受完約前8星期的申請

    步驟一:
    先到入境處取 ID407僱傭合約及到入境處網站預約提交申請表日期 (預約申請延長逗留期限)。(我姐姐完約前一個月先通知,所以新姐姐要自己一朝5、6點去排隊輪籌。)

    步驟二:
    外傭到BM Online網站登記資料,完成後,列印My Profile的第一至三點 (包括Personal data, Contact particulars, Legal beneficianes / Qualified dependents)

    步驟三:
    攜帶下列的文到菲律賓領事館辦理申請,約一星期後菲律賓領事館會在新的僱傭合約ID407上蓋印公証。

    菲律賓領事館
    地址: United Centre Building, 14th Floor, 95 Queensway, Admiralty, Hong Kong
    電話: (+852) 2823-8501
    辦公時間: 星期日至四: 9:00am – 3:00pm (星期五及六休息)
    費用: OWWA: $196, VERIFICATION: $80, AUTHENTICATION: $200

    步驟四:
    在步驟一已預約的日期, 攜帶已填寫的ID988AID988B、已公証僱傭合約(ID407)、外傭有效的護照(正本)、兩份終止外籍家庭僱傭合約通知書(新舊外傭各一),僱主地址証明,僱主財務証明到入境處大樓辦理申請。

    入境處外傭組地址及電話
    費用: 簽証 $190

    發表迴響

    在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

    WordPress.com 標誌

    您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

    Google photo

    您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

    Twitter picture

    您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

    Facebook照片

    您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

    連結到 %s