臥薪嘗膽 · 雜記 · 宗教

點解上帝容許壞事發生?


(為求行省時及行文方便,以下文章用口語。)

之前有人問我,點解上帝容許壞事發生?你地基督徒唔係成日話上帝係全知全能全善既咩?如果上帝唔能夠預知壞事發生,咁上帝唔係全知,如果明知有壞事發生都唔阻止,咁上帝唔係全能,如果非不能也實不為也,咁上帝唔係全善。

我點答呢?一般黎講我係唔會回應呢類問題,因為信仰不是辯論,不過果日我忽屎痕,答左幾句,之後又諗左一陣,結論大概係咁:

所謂全知全能全善,只係讚美,而讚美係唔駛講(充份)理由既。等如你去茶記食飯,侍應問你:「靚仔,食咩呀?」你都唔會當真掛?

撇除全X不論,點解上帝唔阻止壞事發生呢?我既理解係,因為上帝容許人類有自由意志,所以責任自負,要求上帝出手,係唔fair。

即係點解?所謂自由意志,就係你想做乜都得,當然犯法要坐監,但你依然可以選擇犯法,寧可坐監。對不對?而不論你做好事定做壞事,你都會影響到人,可以係好既影響,也可以係壞既影響。當你選擇做唔做呢件事,其中一個考慮,就係會唔會影響到人,如果係有益於人就唔怕做,相反,你就要三思。

從另一角度睇,被你既行為影響既人,如果係有著數,當然唔怕比你影響,相反,有得避就避,無得避就報警(係今日既香港,唔一定有用),或私鳥(唔一定打交既,可以係大家坐低唔啱傾到啱)。

如是者,大家都基於利害得失去決定點樣實踐自由意志,to do or not to do。

問題來了,如果上帝容許好事發生,但壞事就阻止,咁會違背左自由意志既初衷。如果我每次做壞事都唔會影響人,豈不是鼓勵我多做壞事?再者,對受影響既人,只有著數沒有拖累,咁亦係唔公平。

上帝容許我地有自由意志,我地就要有覺悟,呢個世界係唔會有一人做事一人當咁理想既,想做好人定陀衰家,up to you。而對被影響既人黎講,亦要有心理準備,有福同享,有禍同當。佛教有所謂「共業」一語,但如果你是小粉紅,他日被抄家清算打為右派反革命牛鬼蛇神,就不要怨天尤人了。路係自己揀,仆街唔好喊。

所以,你明白點解上帝會容許世界大戰爆發、又容許毛澤東希特拉呢啲魔頭降世,因為同一時間,你都享受左啟蒙運動、文藝復興、工業革命等帶來既好處,而且,貝多芬莫扎特既音樂,亦為我地帶來無限既享受(如果你識得欣賞既話)。

當然,以上答案不能窮盡一切,我亦唔相信有人可以窮盡一切,更加唔相信就算唔能夠窮盡一切,宗教就變得不可信。

呢篇隨筆,純粹屎忽痕寫出黎,不喜勿插。

點解上帝容許壞事發生? 有 “ 1 則迴響 ”

  1. 呢本正野,十年前睇左四分一,十年後仲係四分一。

    另外「點解上帝容許壞事發生」,嚴格上分為evidential problem of evil同logical problem of evil兩個問題,你把兩者混為一談了。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s