旅遊

18年8月15日十和田湖、奧入瀨溪流及星野



斷咗,不過填少少記憶啦。十和田湖真係唔太記得,有少少雨,大風,睇咗陣湖、船、鴨仔同少少手信。


神社OK古舊,又例牌買啲平安嘢~


有舊求子木,薯叫我唔好咁衰咁樣影人,不過係幾搞笑,又睇唔到樣。


然後望住湖景食咗個好普通嘅晏。


跟住就去行青森另一大景點奧入瀨溪流,沿溪不少靚景植物,應該都唔少昆蟲雀,不過我哋自然冇咁好心機。係啲日本小朋友真係會拎住本圖鑑慢慢認。


見唔少人都係沿溪泊低行一陣返轉頭咁,所以我哋都係咁大大概概行曬啲覺得比較特別位置就算。


空氣自然好好,即使喺正馬路旁。


感覺上嚟青森係洗乾淨個肺,行到酒店。呢度其實唔算豪華,不過喺咁偏僻嘅位咁大工程咁先進嘅設施,感恩。


印象中日本咁多間酒店係得星野會你坐喺梳化,佢啲staff埋嚟同你CHECKIN。


亦係少數有人幫你推行李的,anyway,我哋房喺正大堂同層兼賣店隔離,轉右直去就係溫泉喇。日本人唔嘈嘅,ok方便啦。


房間舒服嘅,有張唔知點解雞髀勁like嘅按摩椅。


有零食同蘋果汁招呼,又有關於奧入瀨嘅書睇,最後我都有喺賣店買奧入瀨百景同樹木圖鑑。


我哋個窗右手邊望過去其實就係lobby,成間resort唔算太大。


當日有攝影展。


晚餐早餐都係呢間蘋果餐廳buffet。


係估佢唔到都幾熱鬧嘅。


至於食物質素…就係有眼見到嘅樣樣都一般。不過呢度真係冇乜選擇。


青森蘋果批同青森軟雪糕,依然普通,唔可以補返啲分。anyway,飽肚嘅~


雞髀仔最爽就梗係食完飯,做完暑期作業,浸完溫泉再嘆蜜瓜(薯去到邊個超市都會入貨)同按摩椅啦,咁又一day。下篇可能下年先寫。哈哈。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s